Karpatská nadácia bude naďalej podporovať neziskové organizácie z východu

21.07.2012 Košice

Košice 21. júla (TASR) - Karpatská nadácia, ktorá pôsobí na východnom Slovensku, uzavrela 30. júna prvý ročník realizácie programu Krok vpred - Program rozvoja neziskových organizácií. Ten poskytuje príležitosti na vzdelávanie, výmenu skúseností a sieťovanie pre neziskové organizácie z východného Slovenska.

"Cieľom programu je podporiť rozvoj zručností východoslovenských neziskových organizácií, ktoré sú nevyhnutné pre efektívnu realizáciu ich aktivít a pre budovanie ich dlhodobej udržateľnosti. Program vznikol z iniciatívy zacieliť nepriaznivú situáciu, v ktorej sa tieto organizácie nachádzajú. Ide najmä o neprajné legislatívne a ekonomické prostredie spôsobujúce dlhodobé podfinancovanie ich aktivít," priblížil programový manažér Karpatskej nadácie Rastislav Král.

Informoval, že v rámci programu sa uskutočnil prieskum vzdelávacích potrieb neziskoviek, séria vzdelávacích podujatí aj poskytovanie priebežného poradenstva. Nadácia spracovala aj momentálne najaktuálnejšiu databázu cca 8000 neziskových organizácií vo východoslovenskom regióne.

Prvý ročník uzavreli v júni organizátori Pestrým mestečkom neziskových organizácií 2012, interaktívnou verejnou prezentáciou aktivít 11 neziskových dobrovoľníckych organizácií. "Neziskové organizácie prispievajú veľmi konkrétnymi spôsobmi k zlepšovaniu kvality života na východnom Slovensku, pracujú neúnavne a tvorivo, no spravidla majú len málo možností na vlastný rozvoj," konštatovala Katarína Minárová, koordinátorka programu. Ich prácu považuje za nenahraditeľnú. "Preto sa už dlhodobo a cielene angažujeme v posilňovaní kapacity týchto organizácií tak, aby mohli dobre a dlhodobo fungovať."

Druhý ročník programu Krok vpred spustia už v septembri. Program bude podľa Krála aj naďalej poskytovať príležitosti na vzdelávanie a na interaktívnu výmenu konkrétnych pracovných skúseností. Jednou z aktivít bude aj vytvorenie a sprístupnenie elektronickej knižnice užitočných titulov na webových stránkach nadácie.
 

Vyberte región